ΣΤΟ “PARAPENTE” ΤΗΣ ΗΠΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Για το αλεξίπτωτο πλαγιάς πολλά μάθαμε διαβάζοντας το βιβλίο “Parapente – Ελεύθερη πτήση με αλεξίπτωτο πλαγιάς” του Παναγιώτη Κανιαμού. Περιλαμβάνει όλα όσα αφορούν το άθλημα κι απευθύνεται σε αρχάριους και σε προχωρημένους, κάθε ηλικίας. Στην ουσία ο συγγραφέας, εκπαιδευτής αλεξιπτώτου πλαγιάς, και κυπελούχος Ελλάδος του 1996 ο ίδιος, κατέγραψε τις γνώσεις και τις εμπειρίες του προς χρήση των εκπαιδευομένων στις ειδικές χολές.

Οι εραστές του νέου αυτού αθλήματος αναψυχής, που στηρίζεται στα ανοδικά ρεύματα για να ικανοποιήσει το “Ικάρειο” όνειρο της ατομικής ανεμοπορίας, θα βρουν στο βιβλίο όλα όσα ενδιαφέρονται να γνωρίζουν.
Ο συγγραφέας Παναγιώτης Α. Κανιαμός είναι μέλος της Αερολέσχης Γλυφάδας.

Αλλά η έκπληξη για μας ήταν πραγματικά όταν διαπιστώσαμε ότι στη Μύκονο γίνονται πτήσεις αλεξιπτώτου πλαγιάς και μάλιστα οι εμπειρίες χουν καταγραφεί σε τρισέλιδο αφιέρωμα του Ιταλικού περιοδικού “Delta & Parapendio”. Μάθαμε λοιπόν πως παρά το δυνατό μελτέμι που φυσάει στο νησί, υπάρχει ένα μεγάλο τμήμα του που προσφέρεται για πτήσεις μιας και δεν υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη υπέργειων ηλεκτροφόρων καλωδίων. Εκτός από διάφορες πληροφορίες για το σήμερα και το χτες του νησιού, το άρθρο έχει φωτογραφικό υλικό κι ένα χάρτη όπου σημειώνονται 4 σημεία πτήσεων στο Φανάρι και στον Προφήτη Ηλία (Βορνά), καθώς και τρία σημεία στον Προφήτη Ηλία (τον Ανωμερίτη). Στον χάρτη με άξονα από Βορειοδυτικά προς Νοτιοανατολικά το νησί χωρίζεται στα δύο. Το Βόρειο και Βόρειο-Ανατολικό είναι το ιδανικότερο για πτήσεις κομμάτι του νησιού.

Το αλεξίπτωτο πλαγιάς, είναι ένα σύγχρονο άθλημα αναψυχής ταχύτατα διαδιδόμενο. Είναι πολλά σύγχρονα αθλήματα και μορφές αναψυχής που επιζητούν τόπους που έχουν μείνει αλώβητοι από αναπτυξιακές υπερβολές. Σε μας απομένει να αναλογιστούμε αν έχουμε σοβαρό λόγο να παραμείνουμε στο παιγνίδι. Αν ο στόχος είναι το νησί να αντέξει στο χρόνο, επιβάλεται να επιλεγούν το ταχύτερο εκείνες οι μορφές ήπιας ανάπτυξης, που δεν θα δημιουργήσουν δεδομένα μη αναστρέψιμα. Ενας λόγος παραπάνω για να προχωρήσει η χωροταξική Μελέτη όπως αποφασίσθηκε από κοινού με το ΥΠΕΧΩΔΕ, τον Δήμο και του μηχανικούς. Κι ας επανεξετάσει επιτέλους η ΔΕΗ τα προγράμματά της με στόχο την υπόγεια καλωδίωση και εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Φίλος των μαθητικών θρανίων ο Παναγιώτης Κανιαμός, που μας έστειλε το βιβλίο του και το περιοδικό. Ήταν μια μικρή υπενθύμιση, με τον τελείως προσωπικό τρόπο του συγγραφέα, πως το ζειν εν κινδύνω, κι όχι το “ζειν επικινδύνως”, είναι εκείνο που μας κρατά σε μια αειθαλή νεότητα.
Να ευχηθούμε καλές πτήσεις κι ακόμα καλύτερες προσγειώσεις.

Απο την “Η ΜΥΚΟΝΙΑΤΙΚΗ” Δεκ. 1997

Δημήτρης Ρουσουνέλος