Επιστρέφει στον Αργοσαρωνικό το πλοίο “Νεράιδα”

Έξι δεκαετίες μετά το πρώτο του δρομολόγιο στον Αργοσαρωνικό το ιστορικό επιβατηγό πλοίο «Νεράιδα» του Γιάννη Λάτση επιστρέφει πλέον στους παραδοσιακούς προορισμούς του ως πλωτό μουσείο επιχειρηματικής ιστορίας.
neraida
Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, η «Νεράϊδα» που έχει κοσμήσει πλήθος καρτ – ποστάλ, αλλά την έχουμε δει και σε ταινίες, θα επιστρέψει σε γνώριμα νερά «δένοντας» στα λιμάνια των Σπετσών, της Ερμιόνης, της Υδρας, του Πόρου, των Μεθάνων και Αίγινας. Οι επισκέπτες του θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην ζωντανή ιστορία της ελληνικής ακτοπλοΐας.

Είναι το «Νεράιδα» τυχερό πλοίο; Γι’ αυτούς που πιστεύουν ότι ακόμη κι ένα πλεούμενο θα μπορούσε να έχει τύχη, είναι σίγουρα το πιο τυχερό πλοίο που υπάρχει. Την ώρα που τα περισσότερα καράβια της ηλικίας του έχουν καταλήξει στα διαλυτήρια του Αλι Αγά, σε άλλα διαλυτήρια ή απλώς σαπίζουν και βυθίζονται χρόνο με τον χρόνο ρυπαίνοντας τις ακτές, το «Νεράιδα» έχει ανασκευαστεί πλήρως με στόχο να γίνει πλωτό μουσείο με πρωτοβουλία και δαπάνη του κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση. Πρόκειται για το πρώτο πλωτό μουσείο, που θα εκτελεί διαδρομές στον Αργοσαρωνικό για τους επισκέπτες του, ενημερώνοντάς τους για την ιστορία του ίδιου του πλοίου, αλλά και του καπετάν Γιάννη Λάτση.

neraida_b2

Το «Νεράιδα» ναυπηγήθηκε το 1939 από ιταλική εταιρεία με στόχο την πραγματοποίηση δρομολογίων στις βόρειες ακτές της Αδριατικής με το όνομα «Laurana». Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιήθηκε από την Ιταλία ως διασωστικό και το 1943 κατελήφθη από τους Αγγλους στην Τυνησία. Αυτή ήταν ακόμα μία «τυχερή» στιγμή του, καθώς όλα τα υπόλοιπα διασωστικά της Ιταλίας καταστράφηκαν στον πόλεμο. Το 1946 η βρετανική κυβέρνηση πούλησε το πλοίο στην εταιρεία Malta Steamship Company Limited για να μεταφέρει επιβάτες από τη Μάλτα στις Συρακούσες. Αγοράστηκε από τον Γιάννη Λάτση έναντι 40.000 λιρών Αγγλίας. Εξαιτίας της διαφορετικής χρήσης του, αλλά και της ταλαιπωρίας που υπέστη, το πλοίο επισκευάστηκε, ενώ τα εγκαίνιά του πραγματοποιήθηκαν στις αρχές Απριλίου 1950. Το «Νεράιδα» ήταν ένα από τα πρώτα και το πιο «τυχερό»

Το πλοίο πλοίο του Γιάννη Λάτση, το οποίο εκτελούσε δρομολόγια στον Αργοσαρωνικό. Το όνομά του προέκυψε κατόπιν ψηφοφορίας, όταν επικράτησε η πρόταση του στρατηγού Νικόλαου Πλαστήρα. «Νεράιδα» είναι μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους κοντά στην γενέτειρα του Πλαστήρα, την οποία αγαπούσε ιδιαίτερα.

Το σκάφος έκανε πετυχημένη «καριέρα» ανάμεσα σε Πειραιά, Αίγινα, Μέθανα, Πόρο, Ερμιόνη και Σπέτσες. Για περίπου 25 χρόνια χιλιάδες Ελληνες και επισκέπτες χρησιμοποίησαν το πλοίο για τις μετακινήσεις τους. Ελληνικές ταινίες της εποχής περιέχουν σκηνές που γυρίστηκαν στη «Νεράιδα», ενώ το 1957 το πλοίο «ταξίδεψε» μέχρι το Χόλιγουντ, όταν επιλέχθηκε για τα γυρίσματα της ταινίας «Το Παιδί και το Δελφίνι» με πρωταγωνίστρια τη Σοφία Λορέν. Το τελευταίο του ταξίδι ήταν το 1974, ωστόσο η «τύχη» του δεν είχε εξαντληθεί διόλου. Η οικογένεια Λάτση κράτησε το «Νεράιδα» παροπλισμένο στην Ελευσίνα για περισσότερα από 30 χρόνια. Το 2007 ξεκίνησε η μετασκευή του με απόφαση και χρηματοδότηση της οικογένειας Λάτση, η οποία κράτησε τρία χρόνια. Τόσο περίπου χρειάστηκε για να δημιουργηθεί το νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία πλωτού μουσείου. Η μετασκευή του έγινε με τα πλέον σύγχρονα μέσα, σχεδιάστηκε στο Λονδίνο, μετασκευάστηκε στην Κροατία, ενώ η φίνα ξύλινη επένδυση του πλοίου στάλθηκε από τη Γερμανία. Η χρηματοδότηση του μουσείου γίνεται από πόρους του Ιδρύματος Λάτση.

Neraida 2
Το πρώτο του ταξίδι ξεκινά στις 14 Σεπτεμβρίου, ημέρα που ο Γιάννης Λάτσης γιόρταζε τα γενέθλιά του. Μαθητές και επισκέπτες θα μπορούν μέσα από πληροφοριακό υλικό (όπως το βιβλίο «Νεράιδα. Επιχειρηματική Ιστορία»), φωτογραφίες, αντικείμενα και ντοκιμαντέρ που προβάλλονται στο πλοίο, να ενημερωθούν για την ιστορία του. Ακόμα, και για την ιστορία του καπετάν Γιάννη Λάτση, από τα πρώτα φτωχικά του βήματα στο Κατάκολο μέχρι την ανάπτυξη των τεράστιων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε όλον τον κόσμο.
Σήμερα, η «Νεράιδα» του καπετάν-Γιάννη θα πλεύσει πάλι σε γνώριμα νερά, αποτελώντας ταυτόχρονα μνημείο της ελληνικής ακτοπλοΐας, εντυπωσιακό δείγμα ανακατασκευής παλαιού σκαριού.

Το πρόγραμμα ταξιδιού της Νεράιδας:

-14 – 17/9 στις Σπέτσες
-17 – 19/9 στην Ερμιόνη
-20 – 21/9 στην Ύδρα
-22 – 24/9 στον Πόρο
-24 – 25/9 στα Μέθανα
-26 – 29/9 στην Αίγινα

Σημειώνεται πως το πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί, λόγω καιρικών συνθηκών, ενώ το πλωτό μουσείο θα είναι ανοιχτό προς το κοινό.

Πηγή